Türkiye’nin İkinci Astronotu Atasever’in Uzay Yolculuğu

Türkiye'nin İkinci Astronotu Atasever'in Uzay Yolculuğu

Türkiye’nin İkinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever’in tarihi uzay yolculuğu hakkında detaylar!

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in de içinde bulunduğu “VSS Unity” yörünge altı aracını taşıyan uçak, New Mexico’daki Spaceport tesisinden havalandı. Atasever’in araştırmacı astronot olarak bulunduğu 6 kişilik “Galactic 07” ekibinde ABD’den iki, İtalya’dan da bir özel astronotun yanı sıra 2 pilot yer alacak.

Yaklaşık 1 saat 10 dakika sürecek olan uçuşta “VSS Unity” yörünge altı aracının, taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin feetlik yüksekliğe erişmesi, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşması öngörülüyor. Atasever’in, yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirmesi planlanıyor.

Radyasyon Analizinden İnsülin Kalemi Testine Kadar Çeşitli Deneyler Yapılacak

turkiyenin-ikinci-astronutu-deney

  • “BEACON” isimli beyin görüntüleme deneyi,
  • IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyi,
  • Uzayda İnsülin Kalemi Testi
  • Yörünge Altı Uçuşta Vezikül Analizi gibi deneylerle uzayda farklı alanlarda araştırmalar yapılacak.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space’in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile özel kutu içine yerleştirilmiş 2 farklı insülin kalemi uzaya taşınacak ve bu ortamdaki doz aktarım verimliliği ilk kez test edilecek. Böylece gelecek yıllarda Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliğine yönelik ilk deneme gerçekleştirilmiş olacak.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de yine Atasever’in gerçekleştireceği Yörünge Altı Araştırma Görevi’nde uygulanacak.

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in uzay yolculuğu hakkında bilgi almak için Virgin Galactic’in resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz: Virgin Galactic.

Daha fazla Teknoloji haberleri için sayfamıza göz atabilirsiniz.