Yeni düzenlenen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, 230 bin öğretmene başöğretmenlik unvanı için başvuruda bulunma imkanı sağlıyor. Bu teklif ile uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmadan, 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenler başöğretmen olabilecek.
bkz : Öğretmenlik Meslek Kanunu
Kariyer Basamaklarında Değişiklik
2022 yılında yürürlüğe giren ve 12 madde halinde düzenlenen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından, TBMM Başkanlığına sunulan yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, 39 maddeden oluşuyor. Bu yeni teklif, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ile duran kariyer uygulamasının devamını sağlamak amacıyla hazırlandı.
Öğretmenlik Mesleği Üç Kariyer Basamağına Ayrılıyor
Yeni kanun teklifi, öğretmenlik mesleğini öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayırıyor. Uzman öğretmen olabilmek için en az 10 yıl öğretmenlik yapmış olma şartı aranırken, başöğretmenlik için ise en az 10 yıl uzman öğretmenlik yapmış olma şartı bulunuyor.
Yeni teklifle, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen. Uzman öğretmenlik unvanı için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmet vermek, başöğretmenlik unvanı için ise en az 10 yıl uzman öğretmen olarak çalışmak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının olmaması ve akademi tarafından verilen uzman öğretmenlik, başöğretmenlik eğitim programlarını tamamlamak gerekiyor. Ayrıca, yazılı sınav ve mesleki çalışma koşulları kaldırılmış olacak.
230 Bin Öğretmene Yeni Unvan
Teklife eklenen geçici madde ile uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmadan, 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenlere başöğretmen unvanı için başvuru imkânı tanınacak. Böylece, 20 yıllık kıdemi dolduran tüm öğretmenler, uzman öğretmen olup olmadıklarına bakılmaksızın, düzenlenen eğitimi tamamladıkları takdirde başöğretmen olabilecekler.
Bu yeni düzenleme ile Öğretmenlik Mesleği Kanunu çıktıktan sonra 20 yıllık kıdemi dolduran yaklaşık 230 bin öğretmene “başöğretmen” unvanı için başvuruda bulunma fırsatı sunulacak. ÖMK kapsamında 2022’de 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 öğretmen başöğretmen, 2023’te ise 69 bin 881 öğretmen uzman öğretmen, 3 bin 891 öğretmen ise başöğretmen unvanını aldı. Şu an itibarıyla uzman öğretmenler 4 bin 304 lira, başöğretmenler ise 8 bin 608 lira eğitim-öğretim tazminatından yararlanıyor.
Bu yeni düzenleme ile:
- Öğretmenlik Mesleği Kanunu çıktıktan sonra 20 yıllık kıdemi dolduran yaklaşık 230 bin öğretmene “başöğretmen” unvanı için başvuruda bulunma fırsatı sunulacak.
- ÖMK kapsamında:
- 2022’de 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen unvanı aldı.
- 2022’de 66 bin 679 öğretmen başöğretmen unvanı aldı.
- 2023’te 69 bin 881 öğretmen uzman öğretmen unvanı aldı.
- 2023’te 3 bin 891 öğretmen başöğretmen unvanı aldı.
- Şu an itibarıyla:
- Uzman öğretmenler 4 bin 304 lira eğitim-öğretim tazminatından yararlanıyor.
- Başöğretmenler 8 bin 608 lira eğitim-öğretim tazminatından yararlanıyor.
Öğretmenlere Önemli Haklar ve Yeni Düzenlemeler
Yeni kanun teklifi ile öğretmenler ve eğitim yöneticilerinin hak ve sorumlulukları ilk kez kanun düzeyinde tanımlanıyor. Düzenleme ile öğretmenler, meslekleriyle ilgili olmayan faaliyetlerde rızaları dışında çalıştırılamayacak. Ayrıca 657 Devlet Memurları Kanunu ile sağlanan sendika kurma, güvenlik hakkı, çekilme hakkı gibi tüm haklardan faydalanabilecekler.
Yeni ÖMK düzenlemesi ile öğretmene yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçları için verilen cezalar artırılacak ve hapis cezasının ertelenmemesi sağlanacak. Bu hükümler, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri, uzman öğretici, usta öğretici ve ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapanları da kapsayacak.
Millî Eğitim Akademisi Kuruluyor
Yeni düzenlemelerle birlikte, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, mevcut öğretmenlerin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlamak üzere Millî Eğitim Akademisi kurulacak. Bu akademi, öğretmen yetiştirme sürecinin niteliğini yükseltmek için üniversitelerle işbirliği yapacak. Adayların mesleğe hazırlık eğitimi ve mevcut öğretmenlerin mesleki becerilerini geliştirmeleri için teorik ve uygulamalı dersler sunulacak.
Hazırlık eğitimi için öğretmen alımları, ÖSYM‘nin düzenleyeceği sınavdaki puan üstünlüğüne göre yapılacak. Akademide başarılı olan öğretmen adayları, eğitim gördükleri süre içinde genel sağlık sigortalı olacak ve atama izni verilen pozisyon sayısını geçmeyecek şekilde planlanacak.
Yeni ÖMK düzenlemesi, öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve mesleki haklarının korunması adına önemli adımlar atıyor.
Daha fazla habere göz atmak için tıklayın